Kimya Bölümü Organik Kimya Anabilim Dalı’nın Çifte Proje Başarısı
İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü, Organik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Amaç Fatih TUYUN’un yürütücülüğünü üstlendiği TÜSEB (Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı) B Grubu Ar-Ge Proje Çağrısı 2023-B-01 kapsamında “Çoklu İlaç Dirençli Staphylococcus spp. ve Enterococcus spp. Bakterilere Karşı Olası Etkili Yeni Kinolinkinonların Geliştirilmesi” başlıklı multidisipliner araştırma projesi desteklenmeye layık bulunmuştur.
İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü, Organik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilüfer BAYRAK ve Eczacılık Fakültesi, Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü, Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel MATARACI KARA ile Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, Organik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neslihan BEYAZİT araştırmacı olarak yer alırken, proje süresince iki adet doktora öğrencisi (Gökçe KONYAOĞLU ve Asmar TAGHİYEVA) bursiyer olarak görev yapacaktır.
Bugün tedaviye girmiş birçok kemoterapötik ilaç molekülü olmasına rağmen, var olan bu ilaçların hemen hemen hiç biri ideal özelliklere sahip değildir. Çağımızın ölümcül hastalıklarına ve görülme sıklığı gün geçtikçe artan çeşitli hastalıklara karşı yeni, etkin ve güvenilir tedaviler araştırılmakla birlikte antibiyotiklerin kullanımı toksisite, düşük etkinlik ve ilaç direnci nedeniyle oldukça kısıtlıdır. Bu durum, bilim insanlarını mevcut kemoterapötik ilaçlardan daha etkin, toksisitesi daha düşük ve daha az maliyetli yeni ilaçların keşfine yöneltmiştir. Bu çalışmada, araştırma grubumuzun daha önce yaptığı çalışmalar ve literatür bilgilerinden yola çıkarak, güçlü antibakteriyel etkileri olabileceği düşünülen bileşiklerin sentezlenmesi hedeflenmektedir.
24 ayda tamamlanması hedeflenen projenin toplam bütçesi 2,500,00000 TL’dir.